ELS MERCATS D'ALACANT
El mercat.
Un mercat és un recinte en què es venen articles de primera necessitat, generalment alimentaris. Els mercats estan formats per llocs individuals que oferixen productes de diversa índole amb predominança dels productes frescos. Solen estar ubicats en els centres de les grans ciutats o en barris tradicionals. En l'època actual estan tendint a desaparéixer o transformar-se en mercats gourmet
Els mercats d'Alacant.
A Alacant disposem de 4 mercats municipals distribuïts pels distints barris de la ciutat: Mercat Central; inaugurat en 1921 amb una superfície de venda de 11.100 m2. Disposa de 292 unitats comercials. Mercat Municipal de Babel; inaugurat en 1982 amb una superfície de venda de 3.482 m2. Disposa de 52 unitats comercials. Mercat Municipal de Benalúa; inaugurat en 1947 amb una superfície de venda de 470 m2. Disposa de 43 unitats comercials. Mercat Municipal de Carolines; Inaugurat en 1958 amb una superfície de venda de 800 m2. Disposa de 47 unitats Comercials. Destaca en particular el Mercat Central, ja per la seua història, emplaçament i grandària és el mercat de referència de la ciutat."
Mercat Central
És un edifici d'estil eclèctic amb ornaments modernistes que va ser projectat per l'arquitecte Enrique Sánchez Sedós i construït en 1921 per l'arquitecte Juan Vidal Ramoses. L'edifici és de planta bàsicament rectangular, encara que per a absorbir la irregularitat de la poma es projecta una rotonda en el cantó sud-oest i un esquivament en el carrer del Capità Segarra, aprofitat per a situar estratègicament un dels accessos. La rotonda s'emfatitza com un volum diferent del principal i té coberta semiesfèrica. La fatxada més emblemàtica és la que recau sobre l'avinguda d'Alfons X el Savi, realitzant-se l'accés en esta a través d'una gran escalinata. La fatxada posterior recau a la Plaça del 25 de maig.
L'edificació consta d'una planta semisoterrani i una altra superior on se situen els llocs de venda. El sistema estructural porticat organitza l'espai interior amb tres naus de tipus basilical, on s'agrupen els llocs de venda formant pomes allargades en el sentit de l'eix longitudinal. Estructuralment la construcció es resol amb les noves possibilitats que la tècnica oferix, i en este cas, per a aconseguir una major diafanitat de l'espai es recorre a un sistema de pilars i cintres d'acer laminat. Les cobertes inclinades cap als laterals i fraccionades a una certa altura permeten una adequada il·luminació zenital.
L'envolvent, que no té funció resistent, es resol amb materials lleugers i envidrats en els laterals, i amb rajola en les fatxades principals. Ací els buits s'esgarren verticalment, intercalant-se les bandes de massís i buit que recorren de dalt a baix la planta principal. El llenguatge utilitzat és eclèctic amb una variada mescla d'elements ornamentals modernistes, (l'arc carpanell de l'entrada, el joc de textures en els materials, els taulellets) , amb altres d'ascendència purista, (pinacles herrerianos, volutes jòniques) . Com ja hem el dit compta amb mes de 11,000 metres quadrats dedicats a la venda i amb 292 llocs de què 190 són concessionaris, és a dir que tenen una "concesión" però el propietari és l'Ajuntament. A causa de la crisi, prop de 30 llocs estan tancats, que ja estan sent subhastats per l'Ajuntament.
A fi de millorar la imatge i les vendes del mercat, a principis d'any la Junta Directiva del Mercat havia decidit obrir els divendres a la vesprada, no tots els llocs van secundar la dita acció, i un mes després van tornar a no obrir els divendres a la vesprada, ja que molt pocs llocs obrien eixa vesprada.
Història del Mercat Central
En els 93 anys d'història del Mercat, han succeït moltes coses. Des de les modernització que ha viscut en el seu entorn, com el pàrquing subterrani davant de la seua fatxada principal, o l'estació del TRAM (Metropolità d'Alacant) que porta el seu nom en els veïns
Dels fets més rellevants del mercat cal destacar el bombardeig que en plena Guerra Civil espanyola va succeir en les seues instal·lacions. Un dimecres 25 de maig de 1938, al voltant de les 11'15 hores entre 7 i 9 avions Savoia S- 79 "Sparviero" italians del ban nacional, que havien desapegat de Mallorca a les 8'10 del matí, van llançar sobre el centre de la ciutat al voltant de 90 bombes (56 de 100 kg., 8 de 20 kg. i 20 de 15 kg.) , algunes de les quals van donar en el Mercat Central, replet de gent donada l'hora del matí que era (i que no havien sonat les sirenes) , per la qual cosa la mortaldat va ser espantosa. La tripulació dels bombarders era italiana en la seua totalitat, i els caps de les dos esquadrilles que van dur a terme l'atac, amb 4 minuts d'interval, van ser els capitans De Prato i Zigiotti.
La veritat és que els avions no van entrar pel mar, com venia sent habitual, sinó que ho van fer des de l'interior, escapant de les escoltes antiaèries situades en la platja del Postiguet i en el Port, orientades cap al Mediterrani. No va quedar molt clara la quantitat de baixes que en el bombardeig va haver-hi, ja que des de l'un i l'altre ban la xifra oscil·lava. Segons la placa col·locada per l'Ajuntament van ser 311 morts.
El comunicat de guerra republicà va parlar de que "la criminal aviació estrangera al servici dels facciosos" havia causat "doscientos cinquanta morts majoritàriament xiquets i mujeres" i un número de ferits "muy elevado" (i més de cinquanta edificis havien quedat destruïts) . Alguns supervivents van deixar relats terrorífics sobre l'abast del bombardeig.
La gestió del Mercat
El mercat és gestionat pel Departament de Mercats de l'Ajuntament d'Alacant conjuntament amb l'associació de comerciants del Mercat, però cada lloc es gestiona lliurement pel seu "concesionario". El mercat té en plantilla a una administradora, una subadministradora, un agent de mercat, un operari de manteniment i quatre conserges.
Puesto de ultramarinos, número 146, Juan Montiel.
-¿Cuantos años lleva en este puesto?
En este puesto llevo 34 años.
-¿En que consiste tu trabajo?
Reponer todas las tardes y por las mañanas abrir a las 7 de la mañana, cara al público hasta las dos y media de la tarde.
-¿Como llega el genero al puesto?
Lo suelo comprar en una cooperativa, lo cargo yo y lo traigo con una furgoneta al mercado. También tengo otros proveedores que me sirven el género aquí mismo en el puesto.
-¿Que publico suele comprar y cual es su nivel adquisitivo?
El nivel adquisitivo normalmente es medio, pero en el mercado que tiene mucha variedad de precio están los tres tipos de nivel adquisitivo, bajo, medio y alto ya que hay precios para todos los niveles.
-¿Que ofrecen los puestos del mercado en diferencia a las tiendas de la calle?
Más productos y más variedad, por ejemplo en una tienda solo hay dos tipos de tomates, aquí en el mercado tienes muchos tipos de tomates, pescados, frutas.
-¿En que se ha notado la crisis?
La crisis se ha notado por que en mi puesto antes se compraba a kilos, y ahora no solo se compra a medios kilos, si no a cuartos.
Puesto de pescadería, número 162, Florentino Planelles.
-¿Cuantos años lleva en este puesto?
35 años.
-¿En que consiste tu trabajo?
Comprar en mercado de mayoristas o lonjas, ponerlo a la venta, prepararlo y arreglarlo para el cliente y también hostelería.
-¿Como llega el genero al puesto?
A través de un camión que tiene la asociación del mercado y se compra en la lonja y el camión lo sube. También la gente que compra en lonjas tiene su furgoneta y se lo traen al puesto.
-¿Que publico suele comprar y cual es su nivel adquisitivo?
Toda la franja, desde pocos recursos a muchos recursos.
-¿Que ofrecen los puestos del mercado en diferencia a las tiendas de la calle?
Nosotros conocemos a nuestros clientes, sabemos sus gustos, sus familias, sus dolores y estamos con ellos, los conocemos como si fueran familia. Cuando los vemos por la calle los saludamos como si fueran familia.
-¿En que se ha notado la crisis?
Compran menos, menos cantidad, menos gente, pero nos ajustamos nosotros para también ayudar a la gente.
Puesto de carnes, número 69, José Vicente Valenzuela.
¿Cuantos años lleva en este puesto?
Pues mira llevo en el puesto desde que tengo 18 años y llevaré ya unos 27 o 28 años, el puesto viene desde mi bisabuelo, soy la cuarta generación que regenta el puesto.
¿En que consiste tu trabajo?
Aparte de comprar el género, prepararlo, deshuesarlo, que esté presentable, etc., atender bien al público, que la gente se lleve la carne como la quiere, lista para echarla a la plancha. El producto que no se vende se lo lleva una empresa de reciclaje.
¿Como llega el genero al puesto?
Nosotros tenemos como especialidad el cabrito, que vamos a comprarlo normalmente los lunes, los compramos vivos llevando un camión con jaula y lo llevamos a matadero de Orihuela. Al día siguiente lo recogemos ya preparado con otro camión frigorífico. El cordero, la ternera y resto de carnes nos lo sirven varios proveedores aquí al puesto.
¿Que publico suele comprar y cual es su nivel adquisitivo?
Creo que hay dos tipos de público, el que viene entre semana, que suele ser gente ya jubilada o de edad avanzada y luego está el público de los sábados que es un público mas joven. El sábado es el día que mas se vende.
¿Que ofrecen los puestos del mercado en diferencia a las tiendas de la calle?
Que el mercado tiene productos exclusivos que no tienen en ningún otro sitio y el trato que recibe el cliente es más de persona a persona
¿En que se ha notado la crisis?
En que han bajado las ventas, pero hay que reinventarse y buscar otros segmentos de venta
Conserje del Mercado.
¿A que hora abren y a que hora cierran?
El mercado se abre al público a las 7’30 hasta las 14’30 de lunes a viernes y los sábados y víspera de festivos es hasta las 15.
¿Como es el día a día de un conserje del mercado?
Aquí el día a día aparentemente es un trabajo ordinario pero es totalmente imprevisible y muy variado, viene gente cada uno “de su padre y de su madre”, pero en general es informar a la gente sobre todas las cosas que conciernen al mercado, ya sea sobre horarios, como adquirir un puesto, que impuestos se pagan en el mercado, etc. También hay que comprobar que todo funcione correctamente, escaleras mecánicas, ascensores, limpieza
José Vicente Valenzuela, Presidente de la Asociación del Mercado.
¿En que han notado la crisis que asola el país?
Se han notado en las ventas, por ejemplo a la hora de comprar, la cesta se llena un poco menos, el espacio entre compra y compra ha aumentado y en estas cosas hemos notado que el poder adquisitivo ha bajado.
Ya que se habla tanto de recortes, ¿en que han tenido que recortar o prescindir?
La asociación ha tenido que recortar en promociones, muchos más sorteos y rifas con el público y colaboración con otras asociaciones de la ciudad, pero ahora no podemos, estamos con los bolsillos vacíos.
¿Que acciones hacen para incentivar la venta?
Ofrecemos un parking gratuito, en Navidad estuvimos abriendo los viernes por la tarde para incentivar la venta, pero no fue bien acogida y desistimos, y ahora estamos haciendo una campaña de cheque regalo, aprovechando las fiestas.
¿Son muchos los requisitos para poder abrir un puesto?
Pues si, se pide bastante documentación, y si los puestos son en subasta, el ayuntamiento requiere un proyecto que sea viable y si le gusta al ayuntamiento, le da salida, dependiendo también del beneficio.
Respecto a las nuevas tecnologías, ¿como un mercado tradicional se ha adaptado a ellas?
La verdad que es complicado, hace un par de años hicimos una página web que no funcionó muy bien, porque la gente lo quiere ver en vivo y en directo, se le hacia muy fría la compra, ya que el cliente no ve el genero que compraba y no hablaba con nosotros.
¿Qué proyectos de mejora tienen para el mercado?
Queremos hacer una web para venta online desde casa, donde el cliente vea mediante una webcam el corte de carne, pescado o verdura que estamos haciendo, si le gusta de este tipo o de otro tipo de producto ya que estaremos “en vivo” hablando con el cliente, pero todavía estamos en proyecto, ya haremos una campaña informativa de la puesta en marcha de este nuevo servicio
El fenomen del tardeo.
Durant estos últims mesos s'ha creat el fenomen del "tardeo", que consistix a anar a la plaça del 25 de maig els dissabtes en horari vespertí per a prendre quelcom amb família i amics. Sobre este fenomen hi ha diversos punts de vista, el dels veïns de la zona, als que la gentada i el soroll els causa molèsties i comenten que és un botelló camuflat, i que la brutícia i la gent orinant en el carrer dóna molt mala imatge i el punts de vista del mercat, on els seus llocs han vist com les seues vendes milloraven els dissabtes per a este tan discutit esdeveniment, sent inclús el moment del dia en què mes augmenten les vendes.
Asun Martínez , Sandra Nadal, Pedro León i David Hernández.